Lastfördelningen av växelreduceraren

- 2021-10-23-

Vid överföring av last, växeln påväxelreduktionslådakommer att producera termisk deformation, vilket beror på friktionsvärmen som genereras av höghastighetsrullning och glidning mellan tandytorna. Dessutom producerar växelns höghastighetsrotation, friktionssprängning och lagerfriktion också värme. En av dessa värme tas bort av den kylande oljecirkulationen och strålas ut genom olje-gasutrymmet. Efter värmebalansen kommer den återstående värmen att finnas kvar i växelkroppen. Få växeltemperaturen att stiga och deformeras. För höghastighets och bred spiralformad växelreducerare, på grund av hög temperatur och ojämn fördelning längs växeln, orsakar ojämn termisk expansion spiralavvikelse. Därför, även om tandytans kontakt är likformig under montering, kommer fördelningen av belastningen längs tandbredden fortfarande att vara ojämn under drift.

Enligt vissa experiment av växeltemperaturfält, förkugghjulsreducerare, är den vanligtvis högre i mitten av tandbredden, medan temperaturen i båda ändarna av tanden är relativt lägre på grund av bättre värmeavledningsförhållanden. Den högsta temperaturdelen av spiralformad växelreducerare är offset. Detta fenomen orsakas av det axiella flödet av smörjolja från ena änden av ingreppet till den andra änden, och den högsta temperaturen vid tandbredden på cirka 1/6 från sidan av den ingripande änden orsakas av het olja.

Andra faktorer som påverkar lastfördelningen inkluderar felet i växelns spiralvinkel, deformationen av växellådan och ramen, den axiella förskjutningen av lagerspelet som orsakas av belastningens riktning och den radiella förskjutningen som orsakas av centrifugalkraften av höghastighetsrotation av kugghjulskropp.